2018 Afval-challenge ma 18 en di 19 juni

Doel van de 'Afval-challenge' is om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen met je klas. Samen ruimen we IJburg op!

De afval-challenge gaat plaatsvinden op maandag 18 en dinsdag 19 juni. Op een van die dagen ga je met de klas ongeveer 1,5 uur op pad met vuilniszakken en grijpers. Wat je verder na schooltijd aan zwerfafval verzameld telt natuurlijk ook mee. De klas die het meeste kilo's zwerfafval mee naar school neemt heeft gewonnen.

Albert Heijn IJburg sponsort een taart voor de winnende klas. Iedereen die meedoet krijgt sowieso een stuk fruit. 

Kaart van IJburg: elke klas ruimt dan een deel van IJburg op.

Onderweg maken we gebruik van twee apps op de smartphone van de juf of meester:

  • met de app Runkeeper houden we de route bij en kunnen we zien waar we allemaal geweest zijn. 


(Download deze app op je telefoon (of leen de telefoon van de juf of meester). Als je je bij de 'neptunus-litterati-opruimgroep' wil aansluiten vraag je of meester Rik je uitnodigd vanuit de Litterati-app. De foto's en coordinaten komen nu bij elkaar in de app en op een kaart.)

Uitleg in de klas

Google Documenten-video


Terug op school

De afvalzakken nemen we mee terug naar school. Na het wegen mag het afval in de afvalcontainers voor plastic, restafval en blik, papier/karton en glas. 

Volgens Andre Kuipers en onze Raad van Kinderen geeft het veel voldoening om iets te doen. Om alleen of samen de boel op te ruimen. Na de afval-challenge wordt er geëvalueerd met het WNF en bij succes landelijk opgeschaald. Idee is om dit te koppelen aan de dag van de Duurzaamheid op 10/10.

Veel plezier,

De Raad van Kinderen