Daktuin

Daltonschool Neptunus beschikt op de bovenste verdieping over een unieke combinatie van twee lokalen voor wetenschap, natuur en technologie, een daktuin, een plantenkas en een weerstation. 

De daktuin wordt in 2017-2018 gebruikt tijdens talententijd. Leerlingen kunnen zich dan inschrijven voor 'werken in de daktuin'. Verder werken de kleuters in de daktuin. Groepen 6 gaan nu naar de schooltuin en ipv dezelfde moestuintjes kunnen we de dakbakken nu allemaal anders gaan inrichten:
  1. een vijver (in gebruik voor waterdiertjes onderzoek)
  2. een natuurlijke bak waar we niets aan doen
  3. een met paddenstoelen op stro
  4. een kippenhok
  5. de tuin als lab
  6. een aardbeienbak
  7. een kruidentuin
  8. ...
Daarbij wordt nagedacht over compostering van GFT uit de keuken, koffieprut, afvalvrije school.

Ouders met ideeen die willen helpen met wieden graag melden bij meester Rik 

<foto bouw school>
<foto groep 6 aan het werk in de daktuin>
      

  
<foto schooltuin>

Bouw van de school 2006
Bij de bouw van de school waren de kolommen van de parkeergarage al gestort toen er iemand ging rekenen aan het gewicht van een daktuin. Een daktuin op het hele dak zou te zwaar worden. Er werd een oplossing gevonden door het maken van dakbakken van 2,5 bij 1 meter die precies boven de draagbalken van het dak werden geplaatst.
2010: Plaatsing van de nieuwe muurkasBegin februari 2010 werd er tussen de winterse buien door een muurkas geplaatst. In de kas wordt vroeg in het voorjaar gebruikt om van alles 'onder glas' te zaaien. Tomaten bijvoorbeeld en maisplantjes die daarna naar buiten gaan.


2006-2014: groep 6 daktuinprogramma

2013: Leerlingenraad maakt tuinontwerp Kavel 12014-2015 Kleuters met tuin-ouder het dak op

De daktuintjes op het dak werden in 2014-2015 een aantal keer door de kleuters gebruikt. Elke kleutergroep had een eigen bak waar van alles werd gezaaid en geplant. Ouders begeleiden de kleine groepjes kleuters bij het werk in de tuin. 

Schooljaar 2015-2016
Kavel 1 was vroeger een braakliggende kavel waar we met de buurt o.a. schooltuintjes hebben aangelegd voor schooltuinwerk leerlingen groep 6. ook de kleutergroepen maakten gebruik het kavel. 
Najaar 2013: plaatsing eerste 12 
zonnepanelenZomer 2014: aanleg groendak
Idee van de EcoScools leerlingenraad om 190m2 zwart bitumen dak om te toveren tot een groen dak werd in 2014 gerealiseerd met subsidie van de gemeente Amsterdam. In het persbericht als bijlage hieronder is meer informatie te vinden. Klik hier voor film over groene daken in Amsterdam.


Schooljaar 2015-2016 Voedselmachines
Kavel 1 wordt bebouwd. Hier kunnen we niet meer terecht voor natuuronderwijslessen en schooltuintjes. De twee groepen 6 (na de zomer groep 7) splitsen op voor het groeiseizoen. De ene groep gaat verticale voedselmachines bouwen in de klas of kas. 


De andere groep krijgt de schooltuintjes op het dak.


Voorjaar 2017 Bouw van een bijenhotel
Vanaf schooljaar 2016-2017 tot nu
Vanaf januari gaan de groepen 6 naar de Amsterdamse schooltuin. Na de zomer als de leerlingen in groep 7 zitten loopt dit nog door tot de herfstvakantie waarna nog enkele binnenlessen op de tuin op het programma staan.


Najaar 2017 Kippen op dak?


SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
Ċ
Weergeven Downloaden
  86k v. 2 2 sep. 2014 13:10 Rik Kuiper