2018 Kippen: Aamie, Aap en Akke

Vlak voor de de zomervakantie (juni 2017) ontstond het idee om kippen te gaan houden in de daktuin. Dit biedt allerlei leerzame kansen voor kinderen. Het dragen van verantwoordelijkheid voor de verzorging van de kippen. Zien waar je voedsel (eieren) vandaan komt. Techniek zit in het ontwerpen en bouwen van het hok. Wetenschap zit bijvoorbeeld in gedragsonderzoek aan kippen. En een deel van het GFT wordt door de kippen omgezet in eieren. De korte kringlopen hebben de toekomst. 

Kortom: kippen, goed idee! Voor het hok, de omheining en het voer was uiteindelijk ongeveer €600,- nodig waarvan 500,- door 50 sponsoren (ouders en kinderen) werd gesponsord.


Doosje met 5 eieren

Ouders en kinderen die een kip hebben adopteert hebben het mogelijk gemaakt om kippen op het dak te laten rondscharrelen.  Als bedankje krijgen ze een doosje met vijf eieren. Zodra ze gelegd zijn en voor u klaar staan op school krijgt u een mailtje.

Aamie, Aap en Akke!

De eerste 50 sponsoren konden een naam voor een kip bedenken. Deze namen worden, net als bij orkanen, op alfabetische volgorde aan onze kippen worden gegeven tenzij ze politiek gevoelig zijn of kippen in het verleden teveel schade hebben aangericht.

Via Rik.Kuiper@amosonderwijs.nl kunt u vragen kwijt of hulp aanbieden. Via www.natuurentechniek.nl/kippen en via twitter: @Neptunus_wnt kunt u oa. de kippen volgen.
Goed idee en wat blijkt: 
  • enkele collega’s hebben verstand van kippen.
  • er zijn basisscholen in Hilversum en Badhoevedorp die met succes kippen houden. Leerlingen (de kippendienst) verzorgen de kippen.
  • Amsterdam heeft een kippenopvang voor loslopende kippen
  • meester Dato (BSO Partou) in de vakanties de kippen wil voeren
  • meester Rik heeft met hulp van leerlingen een nachtverbijf gebouwd 
  • het hele team heeft op 3 april meegeholpen met de laatste 11 kippenklussen aan de vogelkooi  
  • meester Piet is een echte vogellaar
  • op 9 april 2018 komen de kippen via redeenlegkip.nl
  • er is een kippen-checklist (hier in de bijlage) voor de kippendienst zodat de leerlingen die de kippen verzorgen weten wat er moet gebeuren.

Kippen huisvesting

plaatsing hok

bouwtekening nachtverblijf


Soorten kippen
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
Ċ
Weergeven Downloaden
  239k v. 1 2 apr. 2018 04:34 Rik Kuiper