Makerklas 3-4-5 en 6-7-8

3,4,5 werkboekje Pluswerk Makerklas 2020 Neptunus Koraalrif.pdf

Makerklas 3-4-5

Op dinsdagmiddag is er Makerklas voor groep 3, 4 en 5 tussen 12.45-14.00 uur. In de multomap ‘plusaanbod’ bewaar je je eigen werk zoals: werkbladen, leesbladen, tekeningen, etc. Zo heb je alles bij elkaar. Deze map neem je mee naar de eigen klas en op dinsdagmiddag mee naar de Makerklas.

3,4,5 Wat doen we dit schooljaar?

  1. We starten met een gezamenlijk project ‘Het Koraalrif. We leren heel veel over wat er leeft in een koraalrif. Je leest het boek ‘Kijk je mee – Koraalrif' en beantwoordt vragen bij de hoofdstukken van het boek. Na de vragen vind je opdrachten. Uiteindelijk maken we een tentoonstelling 'Het Koraalrif'.

  1. Soms starten we samen met een half uurtje Toekomstkunde (groep 5-8) of Toekomstkunde Junior (groep 3-4) over actuele onderwerpen.

  • Groep 3 heeft les 'een biljoen bomen' gehad over waarom zijn bomen belangrijk voor het leven op aarde) en een les Kom je op de fiets? (waarom fietsen beter is voor de natuur).

  • In groep 4 en 5 gingen de lessen Toekomstkunde over bomen en over zoogdieren op de rode lijst (samen een poster maken).

  1. We hebben de copycat challenge op het programma waarbij leerlingen een voorwerp kiezen en heel precies namaken. Hier zijn we nu in november mee bezig voor de volgende tentoonstelling in de vitrine.

Na de kerstvakantie komt daarbij:

  1. Samen ontwerpen en onderzoeken aan de hand van lessen uit het boek ‘Vooruitwerklab’, bijvoorbeeld: de langzame knikkerbaan.

  2. Zelf maken! Maak gebruik van de Startbrief Makerklas als je zelf iets wil ontwerpen en maken.

  3. en voor groep 5 starten met 'Hoe maak je een werkstuk?'

Hamer (Gael)


Valse kunst (Rehana)

Schaar (Defne)

Hamer (Nour)

Ruitenacht (Bodil)

Steeksleutel (Rawi)

Lineaal (Rawi)

Hoek (Rawi)

Prikpen (Aimee)

Makerklas 6-7-8

Om de week op woensdag is er Makerklas 6,7,8. Deze groep kinderen heeft een een (blauwe) multomap en werkt aan eigen projecten (veel ontwerpen en maken), en daarnaast uit opdrachten uit de pittige plus toren en lessen uit het Vooruitwerklabboek.

Vooruitwerklab

Meer Vooruitwerklabboek via: www.slimlerenleren.nl/Vragenbladen

Pittige Plus Torens

De gele pepers uit de Pittige Plus Toren gaan over vaardigheden als bijvoorbeeld een spreekbeurt houden, een powerpoint maken, een interview doen, etc.

Groene pepers zijn de meer gesloten opdrachten. Een voorbeeld hiervan is kristallen maken. Daar moet je precies doen wat de opdracht is.

Rode peper opdrachten zijn open opdrachten waar je veel meer zelf bedenkt hoe je het gaat aanpakken. Voor alle mapjes geldt hoe meer pepers hoe moeilijker.