Daktuin

Daltonschool Neptunus beschikt op de bovenste verdieping over een unieke combinatie van twee lokalen voor wetenschap, natuur en technologie, een daktuin met 8 dakbakken, compostbakken, een plantenkas, groendak, 24 zonnepanelen en een weerstation. 

De daktuin wordt gebruikt door groep 6. En soms is er tijdens talententijd een onderdeel 'werken in de daktuin'.  

Op het dak zijn er dakbakken ingericht als:


Verder is er:

Achterop het zakje met zaden staat wanneer de zaden in de grond moeten. De app onthoud wat je waar hebt staan en geeft tips wat je kunt doen in de tuin.

2024 De Makkelijke Moestuin

Half maart zijn we beginnen we met het:

2010-2023 Voorzaaien in de kas

Voorjaar! Vanaf eind april weer zaaien in de kas. Met kleuters of tijdens Talententijd.

2018 Kippen op dak

2016-  tot nu

Vanaf januari 2016 gaan de groepen 6 naar de Amsterdamse schooltuin. Na de zomer als de leerlingen in groep 7 zitten loopt dit nog door tot de herfstvakantie waarna nog enkele binnenlessen op de tuin op het programma staan.


2016 Voedselmachines

Kavel 1 wordt bebouwd. Hier kunnen we niet meer terecht voor natuuronderwijslessen en schooltuintjes. De twee groepen 6 (na de zomer groep 7) splitsen op voor het groeiseizoen. De ene groep gaat verticale voedselmachines bouwen in de klas of kas. 

www.voedselmachine.nl/lesprogrammas/voedselmachines-op-de-neptunus/

De andere groep krijgt de schooltuintjes op het dak.

2015-2017 Bijenkast op dak

Vanaf voorjaar van 2015 tot voorjaar 2017 heeft er een bijenkast op het dak van de Neptunus gestaan. Dat heeft 13 potjes honing en een aantal goede natuuronderwijslessen opgeleverd. In het voorjaar van 2017 blijkt dat het bijenvolk de winter niet heeft overleeft en heeft onze imker niet zoveel tijd meer. We besluiten niet opnieuw een volkje honingbijen aan te schaffen. In plaats daarvan bouwen we met leerlingen een een bijenhotel voor wilde bijen www.denederlandsebijen.nl/bijenhotels/Index.htm  

2014 Aanleg groendak

Idee van de EcoScools leerlingenraad om 190m2 zwart bitumen dak om te toveren tot een groen dak werd in 2014 gerealiseerd met subsidie van de gemeente Amsterdam. In het persbericht als bijlage hieronder is meer informatie te vinden. Klik hier voor film over groene daken in Amsterdam.2013 Plaatsing eerste 12 zonnepanelen

2013-2015 Kavel 1, geweldig speel-, leerterrein op IJburg

Kavel 1 was vroeger een braakliggende kavel waar we met de buurt o.a. schooltuintjes hebben aangelegd voor schooltuinwerk leerlingen groep 6. ook de kleutergroepen maakten gebruik het kavel. 

Lekker wroeten in de aarde.

Je eigen groenten verbouwen.

Spelenderwijs leren wat groene energie is en doet.

Meedenken over en meebouwen aan een groene speelplek (en dan spelen maar!).

Aan de slag met de vlinder- en pluktuin.

Meebouwen aan een riant insectenhotel.

Andere IJburgers ontmoeten, jong en oud!


Het startsein is op 5 maart 2013 gegeven op de groen-inspiratiedag. Het kavel werd officieel in gebruik genomen door plaatsing van het inmiddels fameuse windmolentje van IJburg. Ontwerp van Joost Conijn, gebouwd door leerlingen van de Neptunus.2013 Leerlingen maken ontwerp Kavel 1

De leerlingenraad EcoSchools Neptunus heeft begin 2013 een ideeën-wensenlijstje gemaakt:

2010: Plaatsing van de nieuwe muurkas

Begin februari 2010 werd er tussen de winterse buien door een muurkas geplaatst. In de kas wordt vroeg in het voorjaar gebruikt om van alles 'onder glas' te zaaien. Tomaten bijvoorbeeld en maisplantjes die daarna naar buiten gaan.

2006 Bouw van de school

Bij de bouw van de school waren de kolommen van de parkeergarage al gestort toen er iemand ging rekenen aan het gewicht van een daktuin. Een daktuin op het hele dak zou te zwaar worden. Er werd een oplossing gevonden door het maken van dakbakken van 2,5 bij 1 meter die precies boven de draagbalken van het dak werden geplaatst.