2010 Radiocontact met het ISS

Live radiocontact Neptunus en International Space Station (ISS) Luister hier> www.ariss-eu.org/DRS_18SEP09.mp3

Merle (groep 8) mocht in 2010 een vraag stellen aan astronaut Frank de Winne via een live-radioverbinding. Deze Belgische astronaut aan boord van het International Space Station (ISS)draaide op dat moment op ruim 340 kilometer hoogte, met een snelheid van 28.000 km/uur rondjes om de aarde.

Lukt het om met een richtantenne een radioverbinding tot stand te brengen vanaf een grondstation in Australië? En dit signaal via Houston naar Brussel, naar ESTEC in Noordwijk te sturen? En is er genoeg tijd voor alle kinderen van Deltascholen om hun vraag te stellen?

Yes! Het ISS kwam binnen bereik van een richtantenne van het grondstation. 8 minuten lang werden er vragen gesteld waarna het ISS weer achter de horizon verdween.

Juni 2007 Daltonschool Neptunus wordt Deltaschool

Het Delta-project is geïnspireerd door de educatieve activiteiten van de Nederlandse astronaut Andre Kuipers tijdens zijn ruimtevlucht naar het Internationale ruimtestation (ISS) in 2004.


Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ESA willen het enthousiasme voor ruimtevaart, wetenschap en techniek vasthouden en verankeren in het lesprogramma. Totaal 45 Delta-basisscholen in Nederland ontvangen een projectsubsidie. Doel is om wetenschap & techniek structureel in te voeren in het basisonderwijs.