2016 Voorleesmarathon op Dag van de Duurzaamheid 10/10 en 11/10

Duurzame voorleesmarathon op Daltonschool Neptunus

Dat Daltonschool Neptunus de meest duurzame school is van Amsterdam, dat is al bekend. Op tien oktober wordt daar nog eens extra aandacht aan besteed. Dan is het namelijk de landelijke ‘Dag van de Duurzaamheid’. Bovendien valt die dag middenin de Kinderboekenweek: een prima reden voor het organiseren van een duurzame voorleesmarathon.

Voorlezen in de Flexbieb

“Voorlezen is niet alleen heel leuk, maar het is ook een duurzame activiteit”, vertelt Rik Kuiper. Hij is twee dagen per week werkzaam op de Neptunus als coördinator wetenschap, natuur en technologie. “Je zit op een comfortabele plek met een goed verhaal of boek. Dat is duurzaam, leuk én leerzaam.” Op 10 oktober komen de groepen 4 tot en met 8 van de Neptunus naar de Flexbieb op IJburg. Daar lezen ze voor uit hun eigen werk, verhalen over het thema van de Kinderboekenweek ‘Voor altijd jong’. De dag daarna zijn de groepen 1, 2 en 3 uitgenodigd. Zij worden voorgelezen door hun opa’s en oma’s.

Voorleesboek over plastic

De Dag van de Duurzaamheid begint op de Neptunus met het voorlezen van een bijzonder boek. “Dat boek heeft het thema plastic en is speciaal gemaakt voor deze dag. Scholen in heel Nederland lezen eruit voor”, vertelt Rik. “Er staan tekeningen in van kinderen en daardoor geïnspireerde verhalen van pabo-studenten. Bijvoorbeeld over de plastic soep; het gebied in de Grote Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en afval bij elkaar drijven.” Naast het voorlezen komen gastsprekers vertellen over duurzaamheid. Rik: “We hebben onder andere een paar pabo-studenten uitgenodigd wiens verhalen in het boek staan. Zij komen daarover praten met de kinderen.”

Bewust duurzaam

Als meest duurzame school in Amsterdam, is het thema duurzaamheid op de Neptunus geïntegreerd in het onderwijs. Rik: “We leren erover aan de hand van verschillende onderwerpen, zoals het thema afval. Dat heeft een concrete uitwerking gehad, want in iedere klas worden papier, restafval en plastic nu gescheiden.” Daarnaast heeft de school een groendak, met 24 zonnepanelen. Kinderen zijn op de school bewust bezig met het milieu, zegt Rik. “We denken in iedere klas steeds met elkaar na over hoe we duurzamer kunnen worden. Bijvoorbeeld door bekers mee te nemen in plaats van plastic verpakkingen. En door dat bewustzijn nu al te creëren, zullen leerlingen daar ook in de toekomst over na blijven denken.”

Het programma is hieronder te downloaden.