5. Expeditie Moendoes - leven op een andere planeet?

Leerlingen gaan in teams op onderzoek uit. In dit spel met vragenkaartjes, antwoordkaartjes, informatiebronnen en een publicatietafel komen leerlingen veel te weten over Moendoes, een onbekende planeet.


Zo leer je over taal 'Pi, pi, pi', over de zaden van de plant Waan en wat de oorzaak kan zijn geweest van een laagje zand vermengt met as in een diepere grondlaag waar ook het fossiel wordt gevonden van een dier dat lijkt te zijn uitgestorven?

September 2020: buitenaardse bacteriën op planeet Venus? 

Ons zonnestelsel op schaal in de Nevada woestijn. De zon is hier een bol van 1,5 meterdoorsnede, de aarde een blauwe knikker op zo'n .. meter afstand.

(Echte) foto: Robotwagen 'Oppertunity' rijdt rond op Mars. Kan in steen boren en onderzoeken waaruit de bodem of rots uit bestaat. Ook zijn er inmiddels drie ondergrondse zoutwatermeren gevonden onder 10 km ijs op de zuidpool van Mars. Er heeft vroeger meer water op mars gestroomt maar ook nu is er dus nog veel meer water dan gedacht.

Op dit moment rijden er zes robotwagens rond op Mars. Vijf van Nasa en sinds 2021 ook een van China, de 'Zhurong Rover'. De 'Spirit' was de tweede lander van Nasa in 2003 en landde als een grote stuiterbal. 

Op 18 februari 2021 is 'Perseverance' geland, ook aan een vliegende kraanlift. Spectaculair maar al eerder gedaan in 2012. Primeurs nu zijn: 1) de helikopter-drone 'Inguinity' die voor het eerst heeft gevlogen op Mars. Bijzonder want de rotorbladen moeten op Mars veel sneller ronddraaien om zich tegen de luchtdeeltjes af te zetten in de ijle atmosfeer van Mars. Op aarde is de atmosfeer 'dikker' en is het makkelijker om 'lift' te krijgen. En 2) Perseverance kan boren in steen en de monsters opslaan in containers die later worden opgehaals en terug gevlogen naar aarde.  

'Opportunity', het tweede wagentje was een stuk zwaarder waardoor opblaasbare stuiterballen niet sterk genoeg zijn. Er werd een vliegende kraanlift ontworpen die het karretje in 2012 langzaam liet zakken op Mars. Gelukt!

Robotkarretje Perseverance landde in 2020 op Mars. Daaruit kwam een helicopter-drone 'Inguinity'. Het eerste vliegend object op een andere planeet.

Helicopter-drone 'Inguinity' moest vliegen in ''ijle lucht'' en daarom zijn rotors sneller ronddraaien dan een normale helicopter. Ook zie je op de foto dubbele rotors voor meer lift. En helemaal bovenop een zonnepaneel om na elke vlucht eerst weer op te laden. Ontwerpen, maken, testen verbeteren. Ruim 20 jaar aan gewerkt! 

Oefenen in de woestijn van Oman.

Artist impression: plannen voor een ruimtebasis op Mars. In 2024 de eerste mensen naar Mars?

Inmiddels zijn er drie ondergrondse zoutwater-meren gevonden onder 10 km ijs op de zuidpool van Mars. Ontdekt met dit apparaat dat trillingen uitzend en weer opvangt.