7. Op reis met trekvogels (birdtracking)

Kanoetstrandloper, kortweg Kanoet (calidris canutus)

LIVE  trekvogels met satellietzender volgen 

'Op reis met trekvogels (birdtracking)' is bedoeld voor groep 6, 7 of 8. In de eerste les krijgen leerlingen zicht op biotopen waar verschillende vogels hun eten vinden. Les 2 gaat over onderzoek naar brandganzen die broeden in Siberie. De lessen zijn gemaakt in samenwerking tussen Daltonschool Neptunus en Camila Dreef in opdracht van het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (UvA). 

Het lesmateriaal bestaat uit een handleiding voor de leerkracht, een leerlingwerkboekje en filmpjes (hieronder) bij les 2 over onderzoek naar brandganzen in Siberie.

Download het lesmateriaal onderaan deze pagina. Veel plezier! 

Extra filmpjes bij het lesmateriaal.

Extra 1: waarin (trek)vogels gevolgd worden tot in Afrika met satellietzenders (de wespendief). 

Extra 2: waar door middel van dataloggers die automatisch worden uitgelezen op het moment dat vogels terug eren op het nest op Texel en in een wifi-netwerk terecht komen dat de onderzoekers daar hebben geïnstalleerd. 

Extra 3: https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/tv-17-februari-2015

Kijktip uitzending Vroege Vogels: Nederlandse grutto bedreigd. In deze documentaire gaat Menno Bentveld in Spanje en Portugal op Oek naar 'onze' grutto's. In februari duiken ze daar met tienduizenden tegelijk op om zich vol te vreten aan achtergebleven rijstkorreltjes. Daarna zijn ze klaar voor de laatste etappe naar broedgebieden in de Nederlandse weiden.