2018 Afval-challenge 10/10

Doel van de 'Afval-challenge' is om in een uur zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen met je klas. Samen ruimen we IJburg op!

Op 18 en 19 juni verzamelden we met 13 klassen al ruim 30 volle vuilniszakken met zwerfafval. Terug op school werden alle zakken gewogen, zowel plastic als restafval. De klas die het meeste zwerfafval verzamelde won een taart en alle leerlingen kregen een appel of een banaan als bedankje voor het meedoen. Een geslaagde opruimactie dus, alhoewel....

...het is maar hoe je het bekijkt. We waren verbaasd dat er zoveel troep lag, terwijl je het niet direct ziet. Soms omdat het echt verstopt lag tussen de basaltblokken aan de waterkant, soms omdat je er niet op let. We verzamelden in no-time veel zwerfafval. Een deel waait ook vanaf IJburg zo het IJsselmeer in terwijl we denken dat het wel goed gaat. Alle items zetten we op de foto en via de app Litterati staan ze op de kaart https://map.litterati.org/globalmap/.

Op 10/10/2018, de Dag van de Duurzaamheid, zijn alle groepen opnieuw een uurtje buiten om zwerfafval zoeken en opruimen.

Volgens Andre Kuipers en onze Raad van Kinderen geeft het veel voldoening om iets te doen. Om alleen of samen de boel op te ruimen. Na de afval-challenge wordt er geëvalueerd met het WNF en bij succes landelijk opgeschaald.

Veel plezier,

De Raad van Kinderen

Uitleg in de klas

Kaart van IJburg: elke klas ruimt dan een deel van IJburg op.

Onderweg maken we gebruik van twee apps op de smartphone van de juf of meester:

  • met de app Runkeeper houden we de route bij en kunnen we zien waar we allemaal geweest zijn.
  • met de app Litterati maken we foto’s van het afval op de plek waar het ligt. Zo brengen we in kaart waar al die troep ligt. https://map.litterati.org/globalmap/

(Download deze app op je telefoon. Als je je bij de 'neptunus-litterati-opruimgroep' wil aansluiten schrijf je je mailadres op een litterati-intekenlijstje op de teamtafel. Meester Rik nodigd je vanuit de Litterati-app uit om bij de opruimclub te komen. (foto's en coordinaten komen nu bij elkaar in de app en op een kaart.) En je kunt aan de slag!