Leren programmeren

Leren programmeren is een vaardigheid. Je moet eerst even weten wat het is en hoe het moet. Daarna kun je ontwerpen en bouwen in een editor. Leren programmeren wordt dan 'computational thinking'. Creatief met de computer.

Hieronder een leerlijn programmeren van Beebot in de onderbouw tot Scratch en Expeditie Micro:bit in de bovenbouw. Veel plezier!

Groep 1-2, 3

Groep 4

4.18 Daisy the Dino (app op Ipad)

4.12 ScratchJR (app op iPad, uitleg programmeerblokjes en via www.scratchjr.org )

Groep 5

Bouw je eigen starwars game

5.12 Een uur blocky code. Minecraft schapen, Minecraft oceaanreis, Frozen, Flappybird of bouw je eigen Starwars game.

5.19 Lego SPIKE Essential Combinatie van bouwen en programmeren.

Groep 6

6.17 Scratch

Tijdens Wetenschap, Natuur en technologie lessen werk je in tweetallen aan losse opdrachten. Scratch kaarten bijvoorbeeld waarmee je eerst wat vaardigheden opdoet en voor het eerst kennis maakt met Scratch.

Scratch is een geweldige omgeving om in te leren programmeren. 

Scratch is geschikt voor het maken van interactieve verhalen, animaties, spelletjes, muziek en kunst. Het is begrijpelijk voor kinderen die kunnen lezen, zeg ‘acht jaar en ouder’.  Scratch werkt met blokjes in plaats van tekst. Dat voorkomt schrijffouten doordat de onderdelen van het computerprogramma  als puzzelstukjes in elkaar passen.

Groep 7-8

7.9 Lego Spike Prime

8.2 Expeditie Micro:bit

Ga naar 'programmeren' hier rechtsboven op de website en klik op het driehoekje voor het woord programmeren. Ga nu naar de EDITOR waar je kunt beginnen met programmeren. Je hebt hier geen micro:bit voor nodig maar kunt ook alles on-line doen.

Zelf een account aanmaken op de website is niet nodig. (Heb je wel een account, dan kun je je programma delen in de scratch studio van school: https://scratch.mit.edu/studios/3433742/ )

Voor de Micro:bit is geweldig veel lesmateriaal gemaakt. Neem eens een kijkje op  https://www.coderdojo-kopgroep.nl/opdrachten/ 

Talententijd workshop 'Creatief met de computer' . Hier werk je o.a. met Scratch.