Leren programmeren

Scratch is een geweldige omgeving om in te leren programmeren. Scratch is geschikt voor het maken van interactieve verhalen, animaties, spelletjes, muziek en kunst. Het is begrijpelijk voor kinderen die kunnen lezen, zeg ‘acht jaar en ouder’. Voor jongere kinderen is er Scratch Junior

Scratch werkt met blokjes in plaats van tekst. Dat voorkomt schrijffouten doordat de onderdelen van het computerprogramma als puzzelstukjes in elkaar passen.


Leerlingen kunenn een Micro:bit programmeren op een laptop, Chromebook of via een micro:bit app op de tablet. Zonder micro:bit kun je alles ook hiermee aan de slag. Heb je een micro:bit die je via een kabeltje of via bluetooth aan de computer kuntb kopeplen dan zet je je programma op de Micro:Bit. Aan de ‘pins’, de gaatjes aan de onderkant, kunnen eenvoudig lampjes, speakertjes en motortjes worden bevestigd. Het programmeren is in het Nederlands. Zelfs een account aanmaken op de website is niet nodig. (Heb je wel een account, dan kun je je programma delen in de scratch studio van school: https://scratch.mit.edu/studios/3433742/ )

Lessen en challenges

Voor de Micro:Bit is al geweldig veel lesmateriaal gemaakt. Neem eens een kijkje op https://microbit.org/nl/ Er zijn complete lessencycli te downloaden. De Micro:Bit en het bijbehorende computerprogramma is zo begrijpelijk dat je kinderen ook zelf een uitdaging kunt geven.

Hieronder de leerlijn van Scratch JR tot Expeditie Micro:bit en Swift Playgrounds. Je kunt zelfs een on-line MOOC volgen aan de TU Delft. Een cursus van 6 weken, 4 uur per week. Vanaf 8 jaar.


Veel plezier!

Groep 1-2, 3

Groep 4

4.18 Daisy the Dino (app op Ipad)

4.12 ScratchJR (app op iPad, instructiebladen via www.scratchjr.org )

Groep 5, 6 starten met Scratch.

Scratch

Tijdens Wetenschap, Natuur en technologie lessen werk je in tweetallen aan losse opdrachten. Scratch kaarten bijvoorbeeld waarmee je eerst wat vaardigheden opdoet en voor het eerst kennis maakt met Scratch.

Groep 6,7,8 de Scratch studio

Groep 7-8

8.2 Expeditie Micro:bit

Ga naar 'programmeren' rechtsboven en naar de EDITOR waar je kunt beginnen met programmeren. Je hebt hier geen micro:bit voor nodig maar kunt alles on-line doen.

8.18 Swift Playgrounds (gratis app waar je wel een nieuwere iPad met iOS 10.0.0 voor nodig hebt)

Talententijd workshop 'Creatief met de computer' . Hier werk je o.a. met Scratch.